Täällä taas! - Uusi Koti, Uudet Kujeet...

Edellisen kerran kirjoittelin 14.4., mutta nyt olen täällä taas! Mitä tässä välissä on tapahtunut? Arki vei keväällä mukanaan ja vaikka siivoilut ja tavaran karsiminen jatkuivat, kirjoittelu väheni ja lopahti. Piti siivota raksalla, piti maalata raksalla, piti pakata tavaroita vanhan asunnon myyntikuvauksia ennen, piti pakata tavaroita väliaikaista muuttoa varten, piti muuttaa ja järjestellä tavaroita uudessa kodissa. Blogin lisäksi siinä oli ENJOneuvojan työkin kesän ajan tauolla, kun piti keskittyä kodin vaihtamiseen.

Nyt, kun koti on vaihdettu uuteen ja arki on ehtinyt tasoittua uudessa kodissa, olen tehnyt seuraavia havaintoja.

1. Aiempi tiukka siivouskuuri teki hyvää kuten myös sen opettelu. Uusi koti on pysynyt pääasiassa siivottuna ja järjestyksessä. Olen opetellut tekemään useampana päivänä vähän. Päätän etukäteen, että yhtenä iltana siivotaan vessa, kylppäri, pölyt ja likatahrat pinnoilta ja toisena päivänä puhdistetaan pölyt lattialta sekä pestään lattiat. Kerran viikossa tehdään keittiön tarkempi siivous eli pyyhitään tasojen lisäksi kaappien ovet, puhdistetaan mikro ja mitä nyt milloinkin koetaan tarpeelliseksi. Aiemmin ajattelin, että siivota pitää kaikki paikat kerralla samana päivänä ja että silloin tällöin vähän siivoamisella ei ollut mitään merkitystä. ENJOt ja erityisesti tavaroiden järjestys ovat auttaneet siinä, että siivous on nopeampaa. Kun siivoamista ei tarvitse aloittaa järjestelyllä, on urakka nopeammin ohi.



2. Olen opetellut tekemään asiat heti. Jos maassa lojuu joku tavara, se kannattaa nostaa heti ja viedä paikalleen tai ainakin lähemmäs omaa paikkaansa. Jos tavaran ohi kävelee kerran, on sen ohi helppo kävellä useammankin kerran.

3. Toteutan eräänlaista "vie mennessäs, tuo tullessas, tee ollessas" järjestelyä väärään paikkaan eksyneille tavaroille. Parhaimmillaan epäjärjestystä on tosi vähän ja sitten uudessa kodissa (ja miksei muissakin kodeissa), kun on kesken jokin projekti (viimeisimpänä lisäeteisen kalusteiden asennus) niin siistittävää saattaa olla enemmän. Yleensä tämä on tosin ollut nopea homma, kun kaikelle on ollut paikka. Järjestäminen etenee yleensä niin, että lajittelen tavaroita niiden kohteen mukaan. Lasten huoneisiin menevät lelut, vaatteet ja kirjat vien lähemmäs huoneita. Sen matkan aikana olen mahdollisesti löytänyt jotain muuta väärässä paikassa olevaa (likapyykkiä tai vesipullo), jonka nappaan mukaani paluumatkalle. Siinä suhatessani ja huomatessani esim. vessan lavuaarin päälle kertyneen purkkeja, nostelen ne ohimennessäni omille paikoilleen. Osan tavaroista sujautan omalle paikalleen heti ja osan käyn järjestämässä myöhemmin tarkemmin (esim. lasten huoneissa järjestetään yhdessä, kun niihin kuuluvat tavarat ovat löytäneet lähemmäksi huoneita.)

4. Ulotin järjestyksen vihdoin myös varastoon ja autotalliin. Varastoon oli rakentamisen aikana säilötty monenlaista mahdollisesti tarpeellista tavaraa, joista onneksi valtaosa sai nyt lähteä kierrätykseen. Löytyi myös tavaraa, jonka oli tarkoitus päätyä taloon sisälle sekä tavaraa, joka oli jo edellisessä kodissa tuomittu kirpparille (ja jota oli kirpparilla myytykin, mutta ei ollut käynyt kaupan) tai lahjoitettavaksi. Tämä tarkoitti ainakin hetkellisesti sitä, että kyseisten tavaroiden löytyminen aiheutti sekaisuutta sisätiloissa.Tämä projekti on nyt päällimmäisenä mielessä ja käytettävien resurssien mukaan vierashuoneeseen sijoitetut tavarat lajitellaan (kirppari tai lahjoitettava) ja viedään mahdollisimman pian pois kodista. (Lajittelu on nyt suoritettu ja kirpparille menevät tavarat kuvattu, joten enää puuttuu hinnoittelu ja tavaroiden kantaminen pois kodista.)

5. Nyt, kun taas muistan, että talosta löytyy tuollaisia ylimääräisiä tavaroita niin siellä ne kummittelevat mielessä varmasti niin kauan kuin ovat meillä talossa. Tässä tuleekin esiin se erityisen tärkeä osa raivaamista: mieti valmiiksi, mihin viet ylimääräiset tavara ja vie ne sinne heti. Tätä meilläkin keväällä yritettiin, mutta valitettavasti osa tavaroista muutti mukana uuteen kotiin.
(ne oli yllättävän helppo unohtaa autotallin uumeniin)

Ei kai tässä auta muu kuin syyslomaviikon kunniaksi (kun ei siis illat mene harrastuksissa) laittaa nuo tavarat järjestykseen ja eteenpäin!


Kommentit

Suositut tekstit