Keittiön puunausta

Siivottu on, vaikka ihan niin tiiviisti en ole täällä ollut raportoimassa kuin vaikkapa viime vuoden puolella. Olen muutamana päivänä puunannut erityisen hyvin tuota meidän keittiötä. Kohteena on ollut keittiön tasojen ja kaappien lisäksi uuni ja yläkaappien päälle kertyvä pöly (yläpölyt).

Kotimme katto kohoaa korkeimmillaan vähän reiluun kolmeen metriin (uudessa kodissa 2,8 metriin), joten kaappien päälle jää tyhjää tilaa. Kaappien päällä on meillä yleensä ollut tavaraa säilytyksessä (esim. makuuhuoneen kaapin päällä vaunukoppa ja keittiön kaappien päällä purnukoita), tällä hetkellä kaapin päällä säilytettävien tavaroiden määrä on hieman vähentynyt keittiössä (muista tiloista vähentymistä ei tässä kodissa tule tapahtumaan) ja tarkoituksena on, että uudessa kodissa ei kaappien päällä pidettäisi mitään säilössä. Kuten aiemmin kirjoitin, keittiön kaappien päällä pidettäville purnukoille on myös tarkoituksena keksiä oikeat käyttötarkoitukset, etteivät olisi pelkästään viemässä tilaa. Sitten ne pölyt. Kaappien päälle kertyy pölyä. Sinänsä tuo ei varmasti ketään haittaa, mutta leijaileehan se sieltä alas (viimeistään silloin, kun jonkun siellä säilössä olleen tavaran ottaa alas/käyttöön) muille pinnoille. Tämän mittaisen ihmisen on mahdotonta ylettyä pyyhkimään yläpölyjä. En omista tarpeeksi korkeaa jakkaraa/portaita, joilla ylettyisin pyyhkimään kaappien takareunaan asti. Jakkaran/portaiden avulla pyyhkiminen olisi myös turhan vaivalloista, koska pitäisi nousta, pyyhkiä, laskeutua, siirtää, nousta, pyyhkiä, laskeutua, siirtää jne. Ei tule tapahtumaan!


Siivous oli kaikesta helppoudesta huolimatta (tai juuri sen takia) ilmeisen vauhdikasta!

Onneksi on ENJO! Tässäkin kohdassa olen todella sitä mieltä. Yhdistin pölymiekan lattiahärvelin varteen, taitoin pölymiekan sopivaan muotoon ja tadaa! Pyyhin pölyt yksinkertaisesti kävelemällä kaappien vieressä. Valmista tuli noin minuutissa! Samalla kerralla kokeilin myös puhdistaa meidän katot lattiahärvelillä (sillä lattian puhdistukseen tarkoitetulla pölyliinalla). Olin jonkin aikaa miettinyt, tarvitseekohan kattoa puhdistaa ja päätin kokeilla. En mieti enää. Katosta ei lähtenyt oikeastaan mitään. No, olihan se ihan huvittavaa ja tässäkin täytyy todeta, etten olisi ilman ENJOa lähtenyt edes kokeilemaan. Kattoon olisi ollut mahdoton ylettyä ja aikaa olisi mennyt aivan liikaa. Nyt onnistuin tässäkin nopeasti, vaikka se ehkä sinänsä tarpeetonta olikin.





Siivouslistalla on ollut pitkään uuni. Nyt ensimmäisen ENJOesittelyni innoittamana ja yleisön pyynnöstä pesin meidän uunin. Lähtötilannehan oli se, että uunia oli joskus silloin tällöin pesty, mutta todennäköisesti liian harvoin. Lisäksi puhdistamiseen yleensä käytettävät aineet ovat mielestäni turhan vaivalloisia ja myrkyllisiä, joten en ehkä senkään takia ollut tarpeeksi usein uunia pessyt. En oikein osaa luottaa, että saisin ne tarpeeksi hyvin pestyä pois (tässä asiassa olen ollut pesuaineita vastaan jo paljon ennen kuin aloin vältellä niitä muissa asioissa). Ruokasoodalla olen joskus uunia pessyt ja jonkin verran se soodalla puhdistuikin, mutta ihan tosissaan sai hangata, että tulosta syntyi. Onneksi on ENJO! Tässä kuvat lähtötilanteesta ja ENJOn keittiöön tarkoitetulla duo-liinalla puhdistuksen jälkeen. ENJOlla ei tarvitse hinkata niin peseminen tuntuu aina luvattoman helpolta. Ja noista jääneistä pienistä roiskeistahan voisi syyttää allekirjoittanutta siitä, ettei ole saanut pidettyä uuniaan parempana.


Ennen ja jälkeen.

Alhaalla ennen ja ylhäällä jälkeen.


Uuni pesun jälkeen, ilman uunivaloa.


Järjestämisessä on nyt viime aikoina ollut mielessä keittiön kaapit. Tavarakaappeja olen jo useaan otteeseen järestänyt (monesti tulee uusia ideoita mieleen kaappiin, jonka jo luuli järjestäneensä), mutta niissäkin on vielä parannettavaa. Tällä hetkellä olen kuitenkin keskittynyt ruoka-ainekaappeihin. Joskus oli niin, että (lähes) kaikki kuiva-aineet säilytettiin rasiassa. Sittemmin kuiva-aineiden määrä on lisääntynyt (lähinnä valikoima) ja läheskään kaikki ei enää ole ollut rasiassa. Aiemmin rasioissa olleet ovat edelleen rasioissa, mutta uudet tuotteet ovat olleet omissa pakkauksissaan. Myös rasioita on hankittu vähitellen, joten ne ovat joko erilaisia tai erivärisiä. Rasiat ovat myös pyöreitä tai soikeita eli kaapeissa on paljon hukkatilaa. Vielä kolmanneksi, rasioista moni on liian pieni tai liian iso. Päätinkin, että rasiat korvataan uusilla neliskanttisilla ja keskenään samanlaisilla. Samassa rysäyksessä myös rasiattomat kuiva-aineet saisivat rasiat ja sellaiset tavarat, joita ei laiteta rasiaan (pienet, irralliset) saisivat läpinäkyvät laatikot. Kaapit selkiytyvät ja järjestyvät. Yksi kaappi on nyt valmiina ja toinen puoliksi tehtynä (kaappeja on yhteensä kolme). Suunnittelen kaikki ostoskerrat etukäteen, ettei tulisi ostettua turhan montaa tai vääränkokoisia rasioita.


Yksi kaappi järjestettynä. Nuo kirkkaat laatikot on aivan vieneet minut mennessään. Vasemmalla alkutilanne ja oikealla uusi järjestys. Valmiiseen kappiin tuli vielä muutoksena uusi rasia kaakaolle. Siitä kuva vaikkapa sitten, kun kaikki kaapit ovat järjestyksessä.

Kommentit

Suositut tekstit