Tavaraa on lähtenyt ja se näkyy!

Hieman täytyy vielä palata yhden aiemman tekstin aiheeseen. Muutama lisäys, täydennys, selvennys ja kuva siis jatkona tälle tekstille. Lähtenyttä määrää laskeskelin, mutta listalta jäi kuitenkin puuttumaan jotain, joten tässä täydennetty lista:

9-10 banaanilaatikollista sekalaista tavaraa fb:n roskalavan kautta
5 pussillista lakanoita, pyyhkeitä yms. Hopelle
Vaatteita ja muuta tavaraa kirpparin kautta uusiin koteihin
Tavaraa on myyty myös tori.fi:n kautta 
Vaatteita on lähdössä myös lahjoituksena
Jonkin verran tavaraa on myös parhaan kyvyn mukaan kierrätetty jätteenä

Ilana Aalto juuri sopivasti kirjoitti lehteen aiheesta "Sinun romusi ei ole toisen aarre." Ajatuksena kirjoituksessa oli, että hyväntekeväisyysjärjestöihin lahjoitetusta tavarasta iso osa on likaista, haisevaa tai rikki, jolloin ne eivät kelpaa lahjoitettaviksi eteenpäin. Tämä on hyvä pitää mielessä tavaraa karsiessa. Lahjoittaa kannattaa puhdasta, hajutonta ja ehjää (näin niin kuin pääohjeena). Tämmöistä ajatustapaa olen käyttänytkin. Sitten toki sitä likaista ja rikkinäistä voi kysyä fb:n roskalavan kautta, jos joku haluaisi (jollain saattaa olla tarvetta niille likaisillekin pyyhkeille, mutta toki likaisuus on hyvä kertoa etukäteen). Osa tavarasta saattaa oikeasti joutaa ihan vaan kierrätettäväksi. Tämä kohta aiheuttaa jonkin verran tunnontuskia, mutta jatkossa kannattaakin muistaa, ettei uutta tavaraa kannata kovin heppoisin perustein tuoda kotiin.

Lopuksi vielä aiheesta, josta sain palautetta. Sain huomautuksen kohdasta, joka koski olutlaseja, jotka minä haluaisin laittaa pois, mutta mies ei. Huolta aiheutti ajatus ja kysymys, luovunko yhteisistä tavaroista ilman toisen suostumusta. Avataanpa tämän asian taustoja ensin vähän. Nuo kyseiset olutlasit on olleet lähtöuhan alla jo useaan otteeseeen ja kuitenkin päätyneet jäämään. Jäämistä on perusteltu niiden isolla koolla (muuten meillä ei muka olisi isoja laseja). Niissä on kuitenkin enemmän huonoa kuin hyvää. Ne täytyy esim. pestä käsin, koska eivät mahdu koneeseen ja ne ovat rumia.

Sitten toisenlaisia taustoja. Mieheni ei ehkä yhtä systemaattisesti osallistu tavaroiden karsimiseen ja järjestelyyn (ihan jo senkin takia, että on ison osan ajasta rakennustyömaallamme), mutta keskustelemme asiasta ja vähentäminen ei häntä haittaa. Sekalaista sälää olen karsinut ominpäin, mutta ns. tärkeämmissä tavararyhmissä (esim. astiat, kirjat, lakanat, pyyhkeet, johdot) sekä selkeästi hänen omissa tavaroissaan olen aina kysynyt hänen mielipidettään ja myös kuunnellut sitä tai antanut hänen itse selvittää omat tavaransa. Veto-oikeuttaan mies ei ole tainnut käyttää kuin kerran tai kaksi ja silloin kyseiset tavarat ovat jääneet eikä tämä minua haittaa. Hän on myös oma-aloitteisesti antanut minulle tavaroita esim. tori.fi:ssä myytäväksi enkä mitään hänen omaansa laittaisi pois/myyntiin ilman lupaa. Tässä on yksi (tällä hetkellä jopa ainut) syy, miksi nuo kyseiset olutlasit ovat edelleen meillä kaapissa: mies ei halua niistä luopua. Minä haluaisin luopua, mutta silti niiden jääminen ei erityisemmin haittaakaan. Toki asiasta varmasti vielä keskustellaan ja perustellaan puolin ja toisin (viimeistään muuttolaatikoita pakatessa), mutta nämä eivät ole ainut keskustelunkohde karsimisprojektissa. Meillä on myös tavaroita, joista mies olisi valmis luopumaan heti, mutta minä en ole ja taas perustellaan puolin ja toisin. Aika näyttää mihin lopputulokseen päädytään minkäkin tavaran kohdalla.

Näistä laatikoista näytin aiemmassa tekstissä vain etureunan ja kuvailin laatikon sisällön. Tässä nyt kurkistus 1veen laatikkoon: etureunassa kauden pipot, huivit, villahaalari ja heijastinliivi; keskellä villasukat ja hanskat pyykkipojilla tai muulla tavoin pareittain kiinnitettynä (pöllöhanskat irrallaan, koska olivat juuri käytössä ja hieman kosteat laatikkoon laitettaessa); takarivissä keväisemmät pipot ja hanskat sekä kesäisemmät hatut. Laatikon keskiosa toki näyttää sekaiselta, mutta ei käytännössä sitä ole, ainakaan lähtötilanteeseen verrattuna, jolloin koko laatikko oli sekaisin ja kaikki parit irrallaan.


Tässä laatikossa etureunassa kangaskasseja; seuraavassa joku irrotettu huppu ja aikuisten käytettävät heijastinliivit; takarivissä ylimääräiset heijastinliivit (näille on suunnitteilla toisenlainen paikka, siitä kuitenkin lisää sitten, kun saan sen toteutettua) sekä laatikko kaikille pienille ulkotarvikkeille eli lasten aurinkolaseille, ylimääräisille heijastimille ja 3veen otsalampulle. Tästä pikkulaatikosta erityisesti tykkään, koska näille tavaroille ei aiemmin ollut järkevää paikkaa, mutta nyt on!


Ollaan tässä siis kumpikin mukana, vaikka minä olenkin se, jolla on karsimis- ja järjestelyvimma, ja joka kirjoittaa tästä taipaleesta blogia. Välillä sanavalinnat ja lausemuodot saattavat antaa ymmärtää, että teen tätä yksin, mutta se ei kuitenkaan ole koko totuus eikä tarkoitukseni ole laittaa mitään salaa pois. Jos nyt ihan totta puhutaan niin yhden tavaran laitoin "salaa" pois (karsimisen alkutaipaleella). Yhden rikkinäisen rahin laitoin pois, koska oli rikki eikä soveltunut käyttötarkoitukseensa, joka sillä hetkellä oli varastojakkara. Mies oli tästä erimieltä ja hoksasin, ettei mennyt ihan putkeen enkä sen jälkeen ole salaa laittanut mitään pois. Tuokin tavara korvattiin paremmin tarkoitukseen soveltuvalla jakkaralla, jolloin kumpikin oli jälleen tyytyväinen.

Yhtenä pointtina tässä karsimisessa on, että haluaisin elää käyttäen niitä hienoja astioita, koruja, vaatteita ym. sekä haluaisin elää siistissä kodissa (tämä on helpompi saavuttaa, kun tavaraa on vähemmän). Astioista olen oivaltanut (pätee muihinkin tavaroihin), että ne kauniit ja kivat astiat tuovat minulle paljon enemmän iloa käytössä kuin hyllyssä odottamassa sitä hetkeä, että niitä käytettäisiin.

Olen ilokseni saanut myös palautetta ihmisiltä, jotka ovat myös innostuneet karsimaan ja/tai järjestelemään tavaroita. Minun oloni kevenee tavaran vähentyessä. Toivottavasti teidänkin ja toivottavasti jaksatte jatkaa vähentämistä. Minulle voi laittaa kommentteja tekstien alle, viestiä sähköpostiin tai blogin facebook-sivun kautta, jos sinulla on ajatuksia tai ehdotuksia tai haluat vaihtaa kuulumisia esim. tavaroiden karsimiseen liittyen. Mielelläni kuulen teidän ajatuksia aiheesta tai aiheen vierestä.


Tässä iloa tuo erityisesti kuivumaan ripustettu ruokalappu (joita usein on useampi samaan aikaan kuivumassa). Ruokalaput roikkuivat aiemmin kuivauskaapin alapuolella, tiskialtaan päällä eli koko ajan näkyvillä. Asettelu lähinnä vähän ärsytti sekaisuutensa vuoksi, mutta sitten päätin tuoda kaappiin pyykkipoikia, joilla saan ripustettua sekä ruokalapun että tiskaushanskat kuivumaan kaapin sisälle eli eivät enää näy ulospäin. Välineiden kuivattamiseen tarkoitettu kippo oli ennen pöydällä, mutta naapureiden kaapista bongasin heidän kipponsa, minkä innoittamana meidänkin kippomme on jo pitkään ollut kaapissa.

Kommentit

Suositut tekstit