Rojupöytä

Suunnilleen tältä toivon pöydän näyttävän jatkossa.

Meidän kodissa on jääkaapin vieressä, ei kunnolla kuitenkaan keittiön puolella, paljon käytetyllä kulkureitillä pieni pätkä keittiön tasoa. Tuo taso on ajan myötä muotoutunut rojupöydäksi. Siihen kertyy tavarat, jotka ovat siirtymässä paikasta toiseen, jotka odottavat esim. korjausta tai omalle (vaikealle) paikalleen viemistä, jotka eivät äkkiseltään kuulu mihinkään ja myös esim. paperit, jotka odottavat jatkokäsittelyä. Laitoin seuraavan kuvan Paikka kaikelle-ryhmään ja pyysin muilta vinkkejä, kuinka tämän kasan voisi selvittää ja järjestää. Sain hyviä vinkkejä ja paljon aihetta pohdintaan. Siitä se ajatus sitten lähti ja ideoita alkoi tulla.


Pitkän aikaa pöytä näytti yleensä tältä (tai monesti jopa pahemmalta).




Tältä pöytä näytti aloittaessani järjestelyn.

Pöydältä lähti valkoinen lokerikko, joka toimi vain epäkäytännöllisenä pitkäaikaissäilytyspaikkana erinäisille tavaroille. Tarjotin takareunassa on tarkoitettu laskutilaksi esim. miehen kellolle tai muulle pian joko omalle paikalleen menevälle tai käyttöön otettavalle. Valkoinen korilaatikko on avaimien säilytyspaikka (haluaisin ne naulakkoon eteiseen, mutta ainakin nyt vielä ovat tuossa). Läpinäkyvä laatikko on tarkoitettu pastilleille, huulirasvalla, käsirasvalle ja tuteille eli siis sellaisille jatkuvasti käytössä oleville tavaroille, jotka tarvitsevat oman määrätyn sijoituspaikan tai muuten ne pyörivät ja lojuvat ties missä tasolla. Näistä erityisesti pastillit ja rasvat ovat sellaisia, että niiden täytyy olla esillä, jotta muistan niitä käyttää. Sain myös vinkin laittaa pöydälle lappu, joka muistuttaa, ettei siihen saa laskea mitään ja lisäksi puhelimeen muistutus pöydän siistimisestä tai tarkastamisesta, onko sille kertynyt jotain siistittävää.


Tässä pöytä järjestettynä.

Pöydän järjestäminen yksistään ei ollut vielä täysin riittävä, koska pöydälle lojumaan jääville tavaroille täytyi keksiä tai paremminkin suunnitella helppo paikka eli sellainen, johon ne on helppo laittaa ja josta ne on helppo ottaa. Tämä vaati pöydän ylä- ja alapuolisten kaappien järjestelyn. Yläkaapissa meillä on toimistotarvikkeita ja 3veen sellaiset piirustus- ja askarteluvälineet, jotka eivät saa olla valvomatta käytössä (eli tussit, liima, sakset yms.), lääkkeet ja aivan ylhäällä reservitoimistotarvikkeet. Alakaapissa taas on ihan alhaalla kansiot kaikkien tärkeille papereille ja ylemmällä hyllyllä piirustusvälineet, vesivärit ja sekalaiset tärkeät paperit. Alakaapin ylähylly on se, jolla meillä oli aiemmin muovirasiat ja se on niiden siirtämisen jälkeen hakenut sisältöään.


Yläkaappi ennen järjestelyä.


Alakaappi ennen järjestelyä.

Yläkaapin osalta päädyin järjestämään toimistotarvikkeet, 3veen askarteluvälineet ja reservitoimistotarvikkeet lokerikkoihin, joissa ne on helppo nostaa pois kaapista, helppo ottaa ja helppo laittaa takaisin (samalla sain myös pari koria käytettäväksi niille sopivammassa paikassa). Lääkkeet ei ennen mahtuneet keskimmäiselle hyllylle lähinnä siksi, että yksi laatikoista oli liian korkea. Puteli pois laatikosta ja johan mahtuu (miksihän sitä ei aiemmin saanut poistettua laatikosta). Lisäksi lääkelaatikkoon (tuo punainen) mahtumattomat lääkkeet ja tarvikkeet laitoin koriin, jotta niiden käyttäminen helpottuu ja ne näyttäisivät edes vähän paremmalta. Myös ylähyllyn sekalaiset (nauhat, passit ja muut) laitoin koriin, joka sattui vielä olemaan samanlainen kuin toinenkin kaapin kori.


Yläkaappi järjestelyn jälkeen.

Alakaapin osalta järjestelin alahyllyn uudelleen niin, että kansiot on nyt takarivissä (tämä ei ole ihan ideaalia, mutta papereita ei kuitenkaan kovin usein laitettu suoraan kansioon, vaikka ne ovat eturivissä olleet; paitsi taloprojektin kansioihin, jotka edelleen ovat eturivissä). Eturiviin jäi tilaa sitten niille käsittelyssä oleville papereille (jotka eivät kuulu mihinkään ylähyllyn lokerikon jaottelussa) ja yhdelle tuommoiselle säilytyslaatikolle, jossa on nyt kaikki sekalainen sälä (esim. ilmapalloja ja heijastimia). Ylähyllyn osalta järjestin papereille oman lokerikon, jossa on nyt ylimpänä taloprojektiin liittyvät paperit (jotka eivät vielä ole kansiossa tai eivät ole kansioon menossakaan), maksettavat laskut keskimmäisenä sekä alimmaisena kansioon laittamista odottavat valmiit ja käsitellyt paperit. Oikeaan reunaan taas järjestin lasten piirustusvälineet sekä väärinpäin laitetun lehtilokerikon valmiille piirustuksille ja askarteluille (joista sitten äiti aina välillä heittää oman harkintansa mukaan roskiin tai 3vee itse laittaa piirustuksille varattuun kansioon).


Alakaappi järjestelyn jälkeen.

Kommentit

Suositut tekstit