Lakanat ja pyyhkeet

Joitakin viikkoja sitten Jenny+ ohjelmassa oli aiheena "Tavara on uusi läski". Iinspiroiduin erityisesti ohjelman kohdasta, jossa Oma koti valkoinen-bloggari kertoi liinavaatteistaan, joita hänellä oli vain kahdet: toiset sängyssä käytössä ja toiset pesussa tai puhtaana kaapissa. Kyseinen kohta aiheutti minussa niinpäihantotta-reaktion ja siitä asti olen pohtinut ja haaveillut karsivani myös lakanoita. Hänen kodissaan oli kyllä paljon muutakin, mihin tykästyin, mutta ensimmäisenä kolahti nämä lakanat.

Meillä on aikuisten sänkyyn 9 liinavaatesettiä, joista ehkä puolet on sellaisia, joista oikeasti pidän. Vaikka tuo vain kahdet liinavaatteet tuntui todella ihanalta ajatukselta, tiesin, että ihan niin pieneen määrään en tulisi pääsemään tai välttämättä edes haluaisi päästä. Tämä vahvistui eräänä aamuna, kun 1vee herätessään plöräytti löysän kakan vaippaan ja ennen kuin hänet saatiin pois sängystä ja pesulle, oli lakana jo likaantunut. Koen, että meidän on ihan järkevää varautua vastaaviin tilanteisiin (ainakin nyt, kun meillä ei ole kuivausrumpua, jossa pestyt lakanat saisi nopeasti käyttökuntoon).

Suunnittelin siis, että noin 3 settiä lakanoita olisi toimiva ja riittävä määrä. Luovuin neljästä setistä ja viisi vielä jäi. Se viisi vähenikin yllättäen neljään, kun huomasin, että yhden setin tyynyliinat eivät sopineet tyynyihimme. Laitoin niitä sänkyymme ja huomasin, etteivät tyynyliinat sovi kunnolla. Ensin ajattelin käyttäväni niitä silti, mutta sitten päädyinkin laittamaan ne kiertoon, koska tiesin tyynyliinojen sopimattomuuden ärsyttävän minua jatkossa ja luulen lakanoiden jäävän vastedes käyttämättä juuri tästä syystä. Olen erittäin tyytyväinen tähän meille jääneeseen neljään settiin.

Näiden parivuoteeseen tarkoitettujen settien lisäksi meillä on tosi iso kasa yksittäisiä lakanoita, pussilakanoita ja tyynyliinoja. Nämä ovat olleet meillä vieraita varten. Yövieraita meillä käy harvakseltaan (tätä nykyä hieman useammin, kun on tarvetta rakennusavulle) ja monesti näilläkin on ollut omat lakanat mukanaan. Tämä yksittäisten lakanoiden kasa oli helppo karsia kokonaan pois. Minulla on yksi projekti, johon olen miettinyt sopivaa kangasta (saa nähdä milloin projekti valmistuu) ja yhden yksittäisen pussilakanan säästin tähän tarkoitukseen. Vieraslakanoiksi jatkossa käytämme siis meiltä liikenevää settiä. Tässä vaiheessa päädyin karsimaan vain aikuisten lakanat ja käsittelen lasten lakanat jonain toisena päivänä lähiaikoina. Tähän vaikutti eniten Hopen varaston aukioloaika, joka osui juuri sille illalle (ja seuraavasta kerrasta en saanut tietoa) ja halusin liikenevät lakanat viedä heti pois nurkista.

Lakanoiden säilytyspaikka on ollut hirvittävän epäkäytännöllinen. Meillä on makuuhuoneen yläkaapista varattu yksi osa lakanoille: sieltä on vaikea ottaa uudet ja sinne on vaikea laittaa pesusta tulleet. Osittain tämä toki helpottui jo ihan määrän pienentämisellä, mutta oivalsin myös, että jääneet lakanat kannattaa sijoittaa hyllyn etureunaan, jolloin myös minä yletyn niihin ilman tuolia. Toinen oivallukseni oli tehdä pinot seteittäin, jolloin uudet lakanat on helppo napata ottamalla yksi kokonainen pino, josta löytyy kaikki tarvittava petaamiseen (meillä ainakin usein jää puhtaiden lakanoiden laitto iltaan, kun lapset jo nukkuu ja 1vee nukkuu meidän huoneessamme, joten esim. valoja ei voi sytyttää lakanoita etsiessä). Aikaisemmin lakanat, pussilakanat ja tyynyliinat oli jaoteltu omiin pinoihinsa, jolloin saman setin ottaminen vaati oikeiden osien etsimisen jokaisesta pinosta. Pystyviikkauskin toimisi näille hyvin, mutta sopivaa koria tms. ei nyt ole ja koen tämän toimivaksi järjestelyksi.


Aikuisten lakanat. Tästä on helppo napata yksi pino lakanoita vaihtaessa. Keskimmäisestä pinosta puuttuu lakana, joka oli vielä kuivumassa. Lisäksi yksi pino menossa pesuun ja tästä lähtee yksi pino sänkyyn.

Pyyhkeet on myös ihan oma lukunsa. Meillä on kasoittain myös pyyhkeitä! Pienen pieniä pyyhkeitä, pikkupyyhkeitä ja kylpypyyhkeitä. Laskeskelin, että perheemme aikuisille riittäisi kummallekin 3 kylpypyyhettä (josta tarvittaessa liikenisi lainapyyhekin) ja lapsille riittäisi 2-3 pyyhettä. Pikkupyyhkeitä (eli niitä 50x70) meillä on myös pieni kaapillinen. Niitä on vessassa ja siivouskaapissa. Pienen pieniä pyyhkeitä (eli niitä 30x50) meillä on erityisesti keittiössä ja pyllypyyhkeinä 1veelle. Keittiössä on lisäksi keittiöpyyhkeitä (niitä ohuita) vielä isompi kasa. Koen pyyhkeet tarpeellisiksi, koska ne voi jatkokäyttää esim. siivouksessa tai vaikkapa autotallissa (talli meillä on vasta ensi syksynä) ja olen tästä syystä ollut huono luopumaan niistä.

Olin jo kertaalleen päättänyt, etten luopuisi pyyhkeistä juuri tuon "tarpeellisuuden" ja "jatkokäytettävyyden" takia. Mietin asian kuitenkin uusiksi ja päätin kuitenkin luopua niistä ylimääräisistä. Siivouskaappiin jätin huonoimmat ja keittiön kaappiin muutaman ja muutaman pyllypyyhkeen. Muuten siis jätin sellaiset, joita meillä tarvitaan ja loput lahjoitettiin eteenpäin, mutta vessan pikkupyyhkeet tarvitsevat vielä ajatustyötä. Lähinnä siis joudun tekemään vielä töitä, että olen niistä valmis karsimaan. Jostain syystä en osannut heti päättää, mitkä karsisin, kun olen niihin niin tyytyväinen. Asia täytyy siis jättää muhimaan ja varmasti se jonain päivänä selkiytyy.

Meillä on edelleen tarpeeksi pyyhkeitä ja lakanoita ja niitä tarpeellisia siivous- ja kuivauspyyhkeitäkin on (myös sinne autotalliin asti). Silti varaa oli luopuakin ja on edelleenkin. Nyt siis sain karsittua aikuisten lakanat, yksittäiset lakanat, kylpypyyhkeet ja keittiöpyyhkeet. Karsimista jäivät odottamaan lasten lakanat ja pikkupyyhkeet.



Kaikki nämä lahjoitettiin Hopelle. Lakanoita, pussilakanoita, tyynyliinoja, kylpypyyhkeitä, pikkupyyhkeitä ja keittiöpyyhkeitä.

Kommentit

  1. Todella kiva idea lahjoittaa nuo käyttämättömät lakanat. Me myös tehtiin sama homma tässä muutama kuukausi takaperin. Me jätimme kaikki hieman kalliimmat lakanat meille. Pesulapalvelun kautta käytimme nuo lahjoitetut lakanat, jotta varmasti tulee kaikki kunnolla puhtaaksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit