Kohti vähän helpompaa siivoamista

Sain kuin sainkin meidän kodin takaisin sille siisteystasolle, jota on tarkoitus ylläpitää. Siinähän kävi sitten niin, että joulun jälkeen meillä on ollut vapaata ja ollaan oltu aika paljon kotona niin joka päivä olen keksinyt itselleni järjestettävän/karsittavan kohteen ja se päivittäinen siisteyden ylläpitäminen on jäänyt vähemmälle. Tänään olikin sitten siivouspäivä ja siistimispäivä. Nyt lasten nukkuessa ja tässä nojatuolissa istuessa voin todeta, että arki saa tulla, koska meillä on taas siistiä. Nythän on niin, että tavaroiden karsiminen ja paremman järjestyksen etsiminen on meillä enemmän tai vähemmän kesken ja se tarkoittanee (ainakin tämän joulun jälkeisen ajan perusteella) sitä, että välillä niitä epäsiistimpiä hetkiä tulee.

Toinen vinkkini helpompaan siivoamiseen voisi hyvinkin olla, että älä aloita mitään vastaavia projekteja tai ainakin kannattaisi keskittyä yhteen projektiin kerrallaan ja viedä se kunnolla loppuun. Minun tyyliini sopii enemmän, että teen monenlaista ja päivän päätteeksi saattaa olla eteinen täynnä pussukoita ja laatikoita, jotka ovat lähdössä meiltä pois. Siinä vaan helposti käy niin, että minun touhutessani lapset (ja mies) saavat aikaan sotkun sen oman projektini lisäksi, jolloin päivän päätteeksi täällä ei olekaan "tarpeeksi" siistiä. Eli ajoittaista sotkua on ainakin tässä minun tyylissäni kestettävä ja toivottava, että lopulta tavaroiden karsiminen ja järjestely tulee päätökseen eikä projektien sotkuisuutta enää tarvitse miettiä.

Ensimmäinen vinkkini kohti helpompaa siivousta oli päivittäinen siisteystason ylläpito. Tämä auttaa myös tässä toisessa vaiheessa eli kun tulee se varsinainen siivoamisen hetki eli siivouspäivä. Toinen vinkki helpompaan siivoamiseen:

Helpota siivoamisen rutiineja.

Meillä siivoaminen vaati ennen liikaa vaivaa, koska oli erilaisia sääntöjä, joista vain minä olin selvillä (enkä aina välttämättä edes minä). Minä en varsinaisesti pidä siivoamisesta. Oikeastaan aika moni siivoamisen osa-alue on sellainen, jota voisin sanoa vihaavani (esim. pölyjen pyyhkiminen ja ikkunoiden/peilien peseminen), koska ne olivat vaivalloisia. Imurointi oli mielestäni vaivalloista, koska ennen imurointia piti siistiä lattiat ja tasot, nostella tavaroita pois edestä sohvalle tai sängylle (enkä muuten tykännyt siitäkään, että esim. likaisena pitämäni koiran peti nostettiin meidän sängylle imuroinnin ajaksi). Pölyjen pyyhkiminen oli vaivalloista, koska piti etsiä oikea rätti. Meillä oli käytössä värikoodit, joihin oli muistisäännöt: sininen saniteetti ja punainen pönttö; lisäksi piti vain muistaa, että keltainen on ikkunoita varten ja sitten kaikki muut värit olivat vapaasti käytettävissä esim. pölyjen pyyhkimiseen, mutta eivät toki vapaasti käytettävissä liian likaisiin siivoushommiin vaan niihin oli aivan omat rättinsä. Rätin lisäksi piti olla sanko ja vettä. Pölyjen pyyhkiminen oli vaivalloista myös, koska välillä täytyi hakea talouspaperia tiettyjen pintojen kuivaamista varten tai pölyhuiska tiettyjen pintojen pyyhkimistä varten ja tasojen päällä oli paljon nosteltavaa jne. jne. Lattian peseminen oli vaivalloista, koska piti hakea moppi, sanko ja vettä, minkä jälkeen oli pidettävä huoli, ettei kukaan kävele märällä lattialla. Vessan pesemisessä vaivalloista oli jälleen tarvikkeiden hakeminen ja ennen kaikkea oikeiden rättien ja sienien muistaminen. Peilit ja ikkunat jäivät usein pesemättä (ei ikkunoita tietenkään viikottain tarvitse pestä), koska sekin oli mielestäni liian vaivalloista. Tarvittiin lasta, sieni, pesuaine ja talouspaperia.

Ihan vaan näiden vaiheiden ja rutiinien ajatteleminen oli ärsyttävää. Eräänä päivänä sain vaan tarpeekseni ja onnekseni hoksasin, että olen tehnyt siivoamisesta itselleni liian vaikeaa ja vaivalloista. Voisin varmasti päästä helpommalla ja lähdin kehittämään omaa siivoustyyliäni kohti helpompaa. Edelleen haluan, että siivouksen jälkeen koti tuntuu yhtä puhtaalta kuin ennen, mutta haluan myös, että siivoamiseen menee vähemmän aikaa ja se on kauttaaltaan helpompaa. Mitä vähemmän tarvikkeita ja mitä vähemmän tarvikkeiden hakemista sitä helpompaa siivoaminen on. En tiedä, pidänkö siivoamisesta vieläkään, mutta ainakin siitä on näiden helpotuksien myötä tullut vähän siedettävämpää.

Imurointia helpottaa päivittäinen ylläpito: lattiat ovat siisteinä ja päivittäinen imurointi tai lattiahärvelin käyttö tarkoittaa, että voin välillä jopa skipata imuroinnin viikkosiivouksessa, koska olen kuitenkin edellisenä päivänä imuroinut. Pölyjen pyyhkiminen ja muu rätillä siivoaminen on helpottunut, koska luovuin värikoodeista ja nykyään meillä saa ottaa siivouskaapista minkä tahansa rätin ja käytön jälkeen rätti viedään suoraan pyykkikoriin. Toki kylppäriin ja vessaan on nyt omat ENJOnsa, mutta niitä säilytän kohteissa, jolloin käyttö on helppoa (näissä myös lukee missä niitä on tarkoitus käyttää, joten sekaannuksia ei kovin helposti voi tulla). Nykyään en myöskään yleensä ota sankoa ja vettä vaan käyn huuhtelemassa rätin hanan alla (tässä toki voisi miettiä vedenkulutuksen kannalta ja kokeilla joku kerta kuinka paljon tämä tapa vie vettä verrattuna vanhaan tapaan). Tasojen päällä on edelleen joissain kohdissa liikaa nosteltavaa ja se onkin kehityksen alla. Lattian käsittely on helpottunut nyt lattiahärvelin avulla. Tarvitsen vain sen lattiahärvelin, johon on kiinnitetty (kiinnittäminenkin on naurettavan helppoa) kasteltu ja puristettu siivousliina. Ihan koko taloa en pysty yhdellä kastelulla siivoamaan, mutta sitten kastellaan uudestaan tai suihkutellaan pullosta vettä. Vessan pesuun ei tarvitse hakea kuin pesuaine pönttöä varten (tämän pitäisin vessassa, jos ei olisi pieniä lapsia) ja muuten kaikki onkin valmiina kohteessa. Peilien pesuun tarvitsen entisen neljän välineen sijaan kaksi ja sen verran paljastan, että voin tehdä sen siinä sivussa siivotessani (tähän tulee jossain välissä aivan oma vinkkinsä). Vielä on varmasti enemmän tai vähemmän mahdollisuuksia helpottaa siivoamista entisestään enkä ihan kaikkia vinkkejä paljastanut teillekään ihan vielä.

Kommentit

  1. Ihanaa, että olet ottanut tän liian tavaramäärän karsimisen aiheeksi. Ilahdun niin kaikista niistä blogiteksteistä, joissa on käsitelty tavaroiden karsimista, kun se mahdollistaa samalla hyvän laittamisen kiertoon. Kirjoittelin aiheesta tänään(kin) tuonne linkin taakse blogiini ja toivotan parhaimman uuden vuoden lisäksi rohkeutta laittaa itselleen tarpeetonta lahjoitukseksi apua tarvitseville <3
    https://tuuletuksiajantunen.blogspot.com/2019/01/miten-paasta-eroon-turhasta-tavarasta.html

    VastaaPoista
  2. Hei ystävät, tämä on todistukseni. olemme naimisissa 5 vuotta ja yhdessä 9 vuotta. meitä erotettiin 4 kuukautta. Hän ei halua pelastaa avioliittoamme. Olemme olleet loistava pari (ainakin uskoin tähän) ja väitämme harvoin. Kuukausia ennen lähtöään kotoa hän oli niin passiivinen ja nukkui paljon. Tajusin, että hänellä oli tunne-suhde jonkun kanssa, ja hän vahvisti olevansa houkutellut häntä. Sitten hän sanoi, ettei hän ole enää rakastunut minuun eikä voi elää kanssani. Kerroin, itkin ja niin edelleen kuukausia. Tarvitsin niin paljon apua ja haluan mieheni takaisin luokseni surffailun internetissä, kun näin todistuksen naisesta siitä, kuinka tohtori Ajayi, loistava loitsuntekijä, joka auttoi parantamaan fibroidia ja pystyi saamaan oman lapsen, joka käännä palautettu rauha kotona. hän luopuu hänen kontaktistaan ​​ja kopioin sen. Aluksi olin skeptinen ottaessani yhteyttä, mutta tarvitsen todella kestävää ratkaisua ongelmaani, joten lähetän hänelle viestin, jossa hän selittää tilanteeni hänelle. Hän kertoi minulle olevansa varma, että mieheni tulee takaisin minulle, jos minun pitäisi tehdä niin kuin hän käski, tein kaiken, mitä hän käski minun tehdä, ja sain neljäntenä päivänä häneltä anteeksipyynnön tekstin, jossa sanottiin, että hän ei tiedä, mitä hänelle tuli, sinä iltana hän tuli takaisin kotiin ja vetoaa kaikista hänen vääristä teoistaan ​​ja siitä lähtien rakkautemme ja avioliitto ovat olleet vahvempia. Haluan kiittää erityisen kiitosta loistavalle oikeinkirjoittajalle Ajayaille hyvästä työstään ja siitä, että hän on onnellistanut minut jälleen elämässä. Jos sinulla on sama avioliitto-ongelma tai sinulla on muita ongelmia, jotka pakottavat sinut alas, ota yhteyttä tohtori Ajayiin tänään: Email: Drajayi1990@gmail.com tai Whatsapp-numero: +2347084887094. Hän kykenee suorittamaan kaikenlaisen loitsun, jonka voit ajatella, olen elävä todistus.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit