Vaatekaappi ja muistovaatteet

Olen nyt pidemmän aikaa käynyt läpi vaatteitani ja aiemmin olen saanut jätesäkillisen tai oikeastaan kaksi tai kolme säkillistä karsittua (jos sekään vielä riittää) ja nyt vihdoin alan olla tyytyväinen vaatteiden määrään. Ylimääräisiä vaatteita on ollut ihan järjetön määrä ja nyt puhutaan käytännössä vain minun vaatteistani! Osa vaatteista on tarkoitus lahjoittaa (nämä on katsottu jo erilleen muista) kunhan vain keksin mihin ne lahjoittaisin (vaihtoehtoja tuntuu olevan liian monta) ja osa vaatteista kelpaa varmasti myytäväksi kirpparilla, joten niiden säilytystä vaatehuoneen lattialla kasseissa täytyy vain kestää vielä hetken kunnes ensi viikon perjantaina saan viedä ne kirpparille.

Nyt, kun vaatteiden määrä on mielestäni jo kohtuullinen, järjestin myös vaatekaappini. Aiemmin kaappini on ollut ns. tavallisesti viikattuna eli kaikki on olleet pinoissa. Pinoilla on tapana pysyä hetken aikaa hienoina ja jossain vaiheessa ne alkavat vähän repsottaa ja myöhemmin saattavat pärkööntyä kokonaan (tuskin sentään olen ainut, jolle näin käy). Vaatekaapin järjestystä mietin itse asiassa aika pitkään (muutaman viikon). Olen nimittäin saanut vaatteiden määrän vähennettyä jo viime kuussa "sopivaksi", mutta en ole oikein tiennyt, kuinka sen jatkossa järjestäisin ja ideoita on ollut jos jonkinlaisia. Joulun jälkeen kotiuduttuamme ja miehen vaatekaappia järjestäessäni keksin sen vihdoin: pystyviikkaus. Tämä ei tietenkään ole mikään uusi juttu muille ja tähänkin törmäsin ensimmäisen kerran konmariin tutustuessani, mutta silloin pidin sitä turhana (tyypillistä näköjään minulle, että asioiden pitää jäädä hetkeksi juurtumaan) ja vasta nähtyäni kuvia pystyviikatusta kaapista hoksasin, kuinka se toimii ja päätin ottaa sen käyttööni. Pääset nyt näkemään minun vaatekaappini sisälle. Hieman häiritsee erilaiset ja eriväriset korit sekä kestokassikorit (jep, tämä tuli eteeni täysin puskista ja sain hyvän käyttötarkoituksen lukuisille ylimääräisille kestokasseille) sekaisin, mutta tulevaan kotiin tulee korihyllyjä enkä viitsi tässä vaiheessa ostaa uusia koreja, kun en vielä tiedä, millainen tarve uudessa kodissa on (varmaan jonkinlainen tarve, jos innostun niin, että haluan lasten ja miehenkin vaatteet pystyviikattuina).


Vasemmalla vaatekaapin sisältö (korien erilaisuus hieman häiritsee, mutta kaapin siisteys on tärkeämpää): pääsääntöisesti vaatteita on vain eturivissä. Oikealla ylhäällä kuva vaatekaapin yläpuolisesta pienestä kaapista, jossa on vain kesäkäyttöön soveltuvia vaatteita. Oikealla alhaalla kuva vaatekaapin oven naulakosta, joka on puolipitoisten vaatteiden säilytykseen tarkoitettu (muuten ne lojuisivat ties missä).


Yhden vaatekorin sisältö: paidat pystyviikattuna. En ole opetellut mitään erityistä tapaa pystyviikkaukselle vaan tein vaan suunnilleen samankokoisia napakoita "paketteja" vaatteista. Koreihin pystyyn viikkaaminen helpottaa arkea, kun korin voi ottaa pois kaapista, valita paidan ja laittaa korin takaisin, jolloin vaatekaappi pysyy (helpommin) siistinä.


Olen ennenkin vähentänyt vaatteitani (en ihan näin rankalla kädellä kuin tällä kertaa), mutta tällä kertaa käsittelin ensimmäistä kertaa sen kaikkein ylimmäisimmän kaapin, jossa minulla on ns. muistovaatteet. Muistovaatteet ovat vaatteita, joihin liittyy jokin tietty muisto, mutta niitä ei vaan tule käytettyä. Ne saattavat olla muisto jostain tapahtumasta (esim. kaapistani löytyvä Suomen jamboree-joukkueen paita vuodelta 2007) tai ajasta (esim. abi-huppari) tai kuulumisesta johonkin ryhmään (esim. yliopiston ainejärjestöön tai partiolippukuntaan). En ole koskaan aiemmin malttanut karsia yhtäkään tämmöistä vaatetta. Olen kovasti suunnitellut tekeväni näistä paidoista tilkkupeiton, jossa muistot olisivat tallessa. En kuitenkaan usko koskaan saavani sellaista peittoa aikaiseksi ja vaikka saisinkin olisi peitto luultavimmin vain kaapissa säilytyksessä.

Vasta ihan viime aikoina olen hoksannut, että ei ne muistot ole kiinni niissä vaatteissa vaan kyllä ne muistot säilyvät, vaikka vaatteita ei olisikaan. Näillä ajatuksilla lähdinkin tuon muistovaatekasan kimppuun muutama viikko sitten, tarkoituksenani kierrättää suurin osa. Annoin itselleni luvan pitää 2-3 paitaa vaikkapa yö- tai kotivaatteena. Todennäköisesti puolen vuoden päästä huomaan, etten ole käyttänyt paitoja kertaakaan ja kierrätän ne kuitenkin. Säästin lopulta 3 t-paitaa ja 3 hupparia (nämä 3 hupparia tiedän jo nyt turhiksi, mutta niistä en ollut valmis luopumaan) ja vähensin 12 t-paitaa ja 1 hupparin. Katsotaan seuraavien kuukausien aikana, pääsevätkö säästetyt käyttöön...


Muistovaatteita lähdössä eteenpäin (osa lahjoituksena ja osa kierrätykseen). Abi-huppari, yliopistoaikainen bilepaita, X-paita, partion leiripaitoja, Wasa by Night-paitoja, tutor-paita ja yksi Marimekon raitapaita.


Kommentit

Suositut tekstit