Meillä käytetyt kestotuotteet - kestolaput ja kestorätit

Olen jo jonkin aikaa käyttänyt kotona vain kestorättejä eli yhtään roskakoriin päätyvää rättiä ei ole meille ostettu aikoihin (pari saatu ilmaisena, mutta niitäkään en ole muistanut käyttää). Rättejä olen tilannut  FB:n ommeltujen vaatteiden kirppis-ryhmästä kolmeen kertaan. Ensimmäisellä kerralla tilatut rätit eivät mielestäni ole yhtä hyviä kuin kahdella jälkimmäisellä kerralla. Ensimmäiset olivat pelkkää froteeta (eivätkä olleet kovin taidokkaan oloisesti tehtyjä) ja kahdella muulla kerralla tilatut olivat froteen lisäksi toiselta puolelta trikoota. Kaksi jälkimmäistä erää olen tilannut samalta valmistajalta - Silkkipaperipuu. Hänen ompeluksensa ovat mielestäni kauniista kankaista kauniisti ja laadukkaasti tehtyjä. Ensimmäisellä kerralla tilasin 10 kpl 15cm x 15cm rättiä (joista osa meni lahjaksi 3veen leikkitoimintatädeille ja omalle äidilleni jne.). Sain tuolloin myös 5 kestolappua kokeiluun.

Vasta nyt syksyllä olen innostunut kestolappujen käytöstä ja huomasin tarvitsevani niitä lisää, joten tilasin samalta tekijältä 20 kpl lappuja (nämä on hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen - ainakin minun mielestäni - joten siksi tilasin reilumman erän). Kestolappuja käyttämällä säästää rahaa ja luontoa, kun voi jättää kauppojen vanulaput ostamatta. Näitä täytyy tietysti pestä, mutta lapsiperheessä (ainakin meidän lapsiperheessä) pyykkikone on joka tapauksessa vähän väliä käynnissä, joten kestolappujen pyörittäminen muiden pyykkien mukana, tuskin lisää merkittävästi esim. vedenkulutusta (ei minulla tähän mitään faktaa ole...). Samalla tilasin myös uuden erän rättejä (10 kpl 20cm x 20cm, jotka päätyvät meillä korvaamaan talouspaperia (tarkoituksenani on pikkuhiljaa syrjäyttää talouspaperi kokonaan näillä räteillä - taas säästyisi jonkin verran rahaa). Alunperin ajattelin tilaavani nämä tiskirättikäyttöön ja myöhemmin uuden erän talouspaperikäyttöön, mutta edellisestä erästä tilatut rätit ovat vielä ihan käyttökelpoisia ja innostuin ENJOn keittiötuotteista niin paljon, että todennäköisesti jossain välissä ne kotiutuvat meille. Uusille tiskiräteille ei varsinaisesti ole siis käyttöä, joten valikoin nyt tulleesta erästä osan joululahjoiksi ja osan talouspaperin korvikkeeksi.



Talouspaperinkorvikkeet. Onhan tämä paljon kauniimpikin kuin talouspaperirulla.


Kestolaput lasipurkissa.


Talouspaperi on itsessään mielestäni hyvin turha. Talouspaperittomuus (kun kuulin, ettei kaikilla ole talouspaperia) herätti minussa alkuun samanlaista ihmetystä ja sai minussa aikaan samanlaisen pohdinnan kuin kemikaalittomuus (tästä lisää tuonnempana). Mihin sellaiseen sitä tarvitaan, mihin ei olisi olemassa muuta (parempaa) ratkaisua? Tiskipöydän ja pöydät pyyhin rätillä ja tarvittaessa kuivaan toisella rätillä tai liinalla (liinalla tarkoitan sellaista keittiöpyyhettä), lattialle läikkyneen/kaatuneen nesteen kuivaan yleensä tavallisella pyyhkeellä tai liinalla, lasten kädet ja naamat meillä yleensä pestään ruokailun jälkeen, jolloin ne kuivataan pyyhkeeseen. Ainut, johon en ihan heti keksi meiltä korvaavaa, on lasten käsien ja kasvojen pyyhkiminen ruokailun lomassa. Tähän on tarvetta harvakseltaan yleensä 3veellä, kun hän itse pyytää. Meillä on vielä jonkin verran talouspaperia jo valmiiksi ostettuna ja nuo varmasti käytetään loppuun, mutta niiden jälkeen aion saada perheen innostumaan talouspaperittomasta kokeilusta. Erityisesti mies on meillä kova käyttämään talouspaperia, mikä todennäköisesti osittain johtuu siitä, etten ole sanonut mistä saa ottaa pyyhkeitä ja liinoja kuivaamiseen ja osittain siitä, että on tottunut käyttämään talouspaperia. Niin olin minäkin joskus, mutta joka kerta talouspaperilla kuivatessani mietin, kuinka paljon sitä tarvittiin ja että eikö oikeasti ole mitään järkevämpää ratkaisua. Sitten jonain päivänä vain päätin, että kuivaan pyyhkeillä ja liinoilla (veden kuivaamisen jälkeen ne voi vaikka kuivata ja käyttää vielä ainakin toisen kerran ja muiden nesteiden jälkeen ne voi viedä suoraan pesuun).

Tässä tekstiä viimeistellessä sattui sopivasti: 3vee huuhteli keittiössä jugurttipurkkia ja vettä päätyi keittiön tasolle sekä lattialle. Hän huomasi tämän itsekin ja alkoi etsiä kaapista pyyhettä (ilmeisesti on siis laittanut merkille minun pyyhkineen pyyhkeellä). Miehellekin huomautin, että katsos millä 3vee pyyhkii ja milläs sinä olisit pyyhkinyt. Olisin ollut jo ihan tyytyväinen siihen, että 3vee pyyhkii itse veden lattialta, mutta että hän teki sen pyyhkeellä niin olen supertyytyväinen.

Kommentit

Suositut tekstit