Kohti helpompaa siivoamista

Minulle on tärkeää, että kodissani on puhdasta ja siistiä. Tämä on ollut tärkeää aina, mutta aiemmin olen epäonnistunut toteuttamisessa. Jonkinlaisena mittapuuna pidän sitä, että jos meille tulisi yllätysvieraita (mitä nykyaikana tapahtuu aika harvoin), minun ei tarvitsisi pahoitella sotkuja, pikasiistiä vieraiden edeltä ja piilottaa sotkuja suljettujen ovien taakse vaan voisin yksinkertaisesti kutsua vieraat sisään ja istua heidän kanssaan alas juttelemaan (tämä ei kyllä yleensä 3veen ja 1veen kanssa hirvittävän helposti tai pitkään onnistu, mutta saahan sitä haaveilla). Toisena mittapuuna pidän sitä, että illalla lasten mentyä nukkumaan voin istua sohvalla rauhallisin mielin ilman, että sotku ja lattialla lojuvat tavarat pomppaavat tajuntaan.




Toisaalta minulle on myös tärkeää, ettei siivoaminen veisi liikaa aikaa ja että se olisi mahdollisimman helppoa. Tähän samaan kategoriaan kuuluu myös se, että siivoamisen aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa, jolloin ryhtyminen ei muodostuisi liian suureksi esteeksi. Ryhtyminen sinänsä on omasta mielestä kiinni, mutta mitä vähemmän tavaroita joutuu kaivamaan kaapista (kaapista ottaminen on eri asia kuin kaivaminen) ja mitä helpommin ja nopeammin ne saa käyttöön sitä helpompaa ryhtyminen on ja sitä helpompaa siivoaminen on ottaa tavaksi. Mielikin on helpompi taltuttaa, kun siivoaminen on helppoa ja kun sen aloittaminen on helppoa.

Eilen siivotessani huomasin, että olin vain yhtäkkiä aloittanut siivoamaan. Joskus aiemmin siivoamisen aloittaminen on tarkoittanut sitä, että ensin lattiat ja tasot on täytynyt siistiä (tavarat on viety paikalleen siivoamisen helpottamiseksi). Juuri tämä siistiminen on vienyt kohtuuttoman paljon aikaa. Tällä kertaa huomasin (tilanne on ollut tämä jo jonkin aikaa, mutta tällä kertaa vasta hoksasin sen), ettei paikkoja tarvinnut siistiä vaan pystyin vain aloittamaan sen siivoamisen. Ryhtyminen oli helpompaa, kun siivoamista ei tarvinnut aloittaa siistimisellä. (Tehdään tähän selvitys; mielestäni siistiminen on järjestelyä ja tavaroiden paikoilleen laittamista kun taas siivoaminen on imurointia, pölyjen pyyhkimistä, lattioiden pesemistä yms.)

Ensimmäinen vinkkini helpompaan siivoamiseen (aloitetaan hyvin yksinkertaisella asialla):

Tee siistimisestä osa päivittäistä rutiinia.

Kaikki vinkit eivät toimi kaikilla ja kaikki joutuvat enemmän tai vähemmän soveltamaan vinkkejä omaan arkeensa, mutta omalla kohdallani olen huomannut, että siivoaminen on helpompaa, kun paikat ovat pääsääntöisesti siisteinä. Siistiys voi tuntua mahdottomalta, jos asiaa katsoo tavarakaaoksen alta ja enemmän se vaatiikin silloin työtä - mutta vain aluksi. Kun perussiisteystason on saavuttanut ja siihen sitoutuu, on sitä helpompi pitää yllä ja siivouksen aloittaminen helpottuu, kun ei tarvitse ensin raivata tavaroita pois edestä. Joillekin nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä, mutta joillekin taas hyviä muistutuksia (äitini varmaan naureskelee, että nytkö vasta asian tajusin)

Perussiisteystason (tämäkin voi vaihdella mieltymyksien mukaan) saavuttaminen vaatii lähtötilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän työtä. Määrittele, miltä haluat kotisi näyttävän ja siisti se vastaamaan sitä tasoa. Jos siisteystaso on päässyt romahtamaan, kestää alkusiistimisessä varmasti kauemman kuin, jos siisteystaso on vain vähän päässyt repsahtamaan. Kun se haluttu taso on saavutettu, on sitä helpompi pitää yllä, mutta sen täytyy tapahtua päivittäin. Tätä helpottaa, kun kaikelle on oma järkevä paikkansa ja, että tavaraa on kohtuullinen määrä. Luulen, että suurimmalla osalla ihmisistä on enemmän tai vähemmän ylimääräistä tavaraa. Tavaroita karsimalla on helpompaa löytää kaikelle oma paikkansa ja on helpompaa pitää paikat siisteinä.


Päivittäinen apuri. Helppo ottaa esille ja nopea käyttää.

Itse teen niin, että aamuisin petaan sängyt ja päivittäisen varsi-imuroinnin aikana kerään lattialla lojuvat yksittäiset tavarat ja vien ne imuroinnin edetessä paikalleen. Sänkyjen petaamisella on suuri ulkonäöllinen merkitys ja se on nopeasti tehty. (Nykyisin on poikkeuksellista, jos sänkyjä ei ole pedattu kun taas ennen oli poikkeuksellista, jos sängyt oli pedattu.) Varsi-imuri on helppo ottaa esille ja sillä imuroiminen on vaivatonta. Tavaratkin löytävät omille paikoilleen, kun ne nostaa imurin edestä pois. Pöytätasot siistin: ruokapöytä jokaisen ruokailun jälkeen (ei ollut aiemmin itsestäänselvää tämä); keittiön tasot pyrin pitämään koko ajan siistinä, mutta vähintäänkin jossain vaiheessa iltapäivää/iltaa tiskaan tiskit, tyhjään ja täytän koneen, pyyhin tasot ja laittelen tavarat paikalleen; sohvapöydälle jääneet tavarat laitetaan illan tullen omille paikoilleen ja kun lapset nukkuvat, sytytetään pari kynttilää siistiin kotiin ja nautiskellaan (minä en henkilökohtaisesti nauttisi yhtä paljon olostani illalla, jos paikat olisivat hujan hajan). 3veen huone oli aiemmin monesti niin sotkuinen, että suljin vain oven, jottei minun tarvitse asiaa ajatella. Meillä ei ollut tapana kerätä leluja paikalleen tai siistiä huonetta iltaisin. Nykyisin on ja enää ei tarvitse sulkea sotkuja oven taakse. 


Kun äiti on saanut siivottua, on 3veen hyvä levitellä leikit keittiöön asti. En kiellä leikkien levittämistä, mutta nykyisin sovimme jo heti alussa, että leikit kerätään sitten viimeistään illalla pois omille paikoilleen. (Keittiön tasoa, jos katselee on näkyvillä suurin ongelmani eli tuo nurkka, johon on kertynyt pysyväissäilytykseen tavaraa. Saa nähdä, teenkö sille mitään ennen muuttoa...)

Kommentit

Suositut tekstit