Joulusiivous

Minun äidillä on (ollut) tapana sanoa jotakuinkin niin, että tuleehan se joulu sotkuiseenkin kotiin (eipä ole koskaan tainnut olla sotkuista, ainakaan jouluna) ja toisaalta, että ei tarvitse tehdä joulusiivousta, jos on jo siistiä. Muistan myös jotain perusteelliseen joulusiivoukseen liittyvää: "ei kai kukaan mene kaappiin joulua viettämään". Tämä siis pointtina, miksi jouluksi ei tarvitse nähdä liikaa vaivaa ja esim. siivota kaappeja.

Me olemme tähän asti viettäneet jouluaattoa vuoroin aina toisen vanhempien luona ja niin vietämme vielä tänäkin vuona. Ensi vuonna on sitten toivottavasti uusi koti ja oma joulu. Meillä ei siis ole tarvetta joulusiivoukselle, kun meidän kodissa ei olla viettämässä joulua. Ollaan joulukuun aikana valmistauduttu jouluun: tehty joulukortit, laitettu lumihiutaleita ikkunaan, joulukortit perinteiselle paikalleen, tehty pipareita ja piparkakkutalo, laitettu päiväkodissa tehdyt joulukoristeet esille ja tänään koristeltiin kuusi. Siivoamisen suhteen en ole tehnyt mitään mitä en olisi tehnyt, vaikka joulu ei olisikaan ollut tuloillaan. Perussiivouksesta poiketen olen ainoastaan pessyt kylppärin seiniä ja lattiaa sekä pessyt ehkä vähän tavallista isomman kasan pyykkiä. Muuten ollaan menty samoilla siivousrutiineilla: imurointia, lattian pyyhkimistä ja pesemistä lattiahärvelillä sekä tavaroiden laittelua paikoilleen. Pölyt jäi kuin jäikin pyyhkimättä. En tiedä, olisinko ehtinyt, mutten ainakaan jaksanut. Olen silti tyytyväinen.

Miten joulusiivouksen käy sitten ensi vuonna, kun ollaan ensimmäistä joulua omassa kodissa? Tarvitaanko sitten joulusiivous vai riittäisikö perussiisteystaso? Voihan olla, että minulle perinteisesti minun täytyy ensin vetää överiksi ja vasta sitten löytää tasapaino, mutta toivottavasti tässä asiassa tasapaino (riittävän vähällä vaivalla saavutettu siisti koti) löytyisi heti ensimmäiseksi jouluksi uudessa kodissa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen kotimme siisteyteen ja haluaisin väittää, että voisin ensi vuonna viettää joulun tällaiselta näyttävässä kodissa. Siistissä kodissa, jossa minun ei ole tarvinnut uuvuttaa itseäni siivoamalla, mutta minun ei myöskään tarvitse miettiä, kuinka mikäkin sotku olisi ollut hyvä siivota ennen joulua. Toivottavasti myös toinen toiveeni toteutuu ja saan viettää joulua kodissa, jossa meillä ei ole valtavaa määrää ylimääräistä tavaraa (isomman kodin myötä myös säilytystila lisääntyy, mutta haluan silti, että tavaraa olisi kohtuullisempi määrä).

En usko, että joulun tunnelma tulee lattiasta kattoon puunatusta kodista. Joulun tunnelma saavuttaa kyllä kodin kuin kodin. Jouluna on ihanaa, kun voi rauhoittua ja nauttia olostaan. Jos se vaatii lattiasta kattoon puunauksen niin antaa mennä, jos se ei sitä välttämättä vaadi niin hyvä niin. Ihanaa Joulua!


Joulun tunnelma tulee esimerkiksi näin. (Piparkakkutalon koristelut 3veen suunnittelemat ja osin äidin kanssa toteuttamat.)

Kommentit

  1. Meillä on myös siten, että aina joka toinen joulu meillä ja joka toinen siskoni luona, niin säästyy mukavasti vaivaa. Viime jouluna tein vaan suoraan sillain, koska olin super kiireinen, että olin laiska ja tilasin joulusiivouksen muualta. Saipahan säästettyä aikaa sitten muuhun kuten leipomiseen ja koristeluun. Ensi jouluna sitten kiva, kun sisko hoitaa kaiken, eikä tarvitse muutakuin kävellä valmiiseen pöytään! Söpö tuo piparkakkutalo ja oikein hienot koristelut.

    VastaaPoista
  2. Itselle on jotenkin pinttynyt jo pienestä pitäen tuo joulusiivouksen konsepti. Puunaan kaikki nurkat putipuhtaaksi muutama päivä ennen. Joskus mietin, että olisipa siivouspalvelu hoitamassa sen puolestani, varsinkin jos on luvassa iso sukujoulu, joka yleensä vietetään meidän kotona. Tänä vuonna toki olemme koronan vuoksi ihan vain perheen kesken, joten ehkä voin ottaa hieman rennommin?

    VastaaPoista
  3. Olen tänä vuonna aloitellut jo hyvissä ajoin joulusiivousta, että ei jäisi sitten ihan viime tippaan. Meillä vietetään joulu vuoroin meillä ja vuoroin vanhemmillani Järvenpäässä. Tänä vuonna kyllä tuntuu, että siivoamista on normaalia enemmän kun olemme koronan vuoksi viettäneet niin paljon aikaa kotosalla, hieman haaveilen siivouspalvelun palkkaamisesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit