Must' on tullu siivoushullu (ainakin melkein...)

Kuinka ihminen, joka ei erityisemmin pidä siivoamisesta tai ei ole erityisen siisti ihminen, päättää alkaa kirjoittamaan blogia siivoamisesta? Pidän siististä, siivotusta kodista, mutta itse siivoaminen on vähemmän mukavaa. Olen nyt tämän syksyn aikana ensin kyllästynyt siivoamiseen (tai siihen, että siivoan koko ajan ja yksin) ja sen jälkeen löytänyt jonkin uuden innon siivoamiseen. Lisäksi, kyllästynyt tavaran määrään meidän kodissa ja erityisesti turhan tavaran määrään kodissamme. Kun sitten päätin, että nyt rojua kunnolla karsitaan, jotta kodin siivoaminenkin olisi mukavampaa, ajattelin, että tästä olisi kiva pitää blogia. Näin voisi saada lisää motivaatiota projektissa onnistumiseen ja ehkä tästä olisi hyötyä jollekin toiselle, ehkä sinulle.

Siitä se ajatus sitten lähti... Ja se ajatus kasvoi, että ehkäpä blogi voisi käsitellä siivousta ylipäänsä ja kaikkea siitä lähistöltä. Siivous, rojujen raivaaminen/kierrättäminen/myyminen, kemikaalien vähentäminen, ajanhallinta, rahanhallinta, mielenhallinta... (Selitän myöhemmin, kuinka nämä minun mielestäni linkittyvät siivoamiseen ja siistiin kotiin.) Tässä samalla koitan opettaa perhettäni siistimmäksi... Jos nyt jokainen oppisi edes siivoamaan jälkensa ja osallistumaan yhteisen kodin siistinä pitämiseen, niin sekin olisi jo jotain. (Täytyy tietenkin todeta, että kyllä täällä jokainen jotain tekee.) Hyvänä motivaationa toimii myös vajaan vuoden päässä siintävä muutto aivan uuteen omaan kotiin. Sinne ei tarpeettomat tavarat tule mukaan. Pakatessa olisi hyvä karsia tarpeettomia tavaroita, mutta yleensä muuton kanssa tulee jonkinlainen kiire, joten haluan aloittaa karsimisen jo nyt ja tarvittaessa karsia vielä pakatessa.

Sain siis ajatuksen tavaroiden vähentämisestä jokin aika sitten. Olen jo pitkin syksyä karsinut lähinnä oman vaatekaappini, mutta myös astiakaappien ja kirjahyllyn sisältöä ja lahjoittanut tavarat tai siirtänyt ne suuriin kasseihin ja laatikoihin odottamaan, että myyn ja lahjoitan ne eteenpäin. Pihakirppis ensi kesänä voisi olla tavoitteena tai osan tavarasta voisi laittaa kyllä vähänkäytetty.fi sivustolle myyntiin. (Tuo ensi kesä voisi olla hyvä takaraja tälle tavaroiden karsimiselle.) Blogia ajatellessa, aloin ajatella myös tätä jo aiemmin alkanutta karsimista ja luulin sen olevan ainut edeltävä askel tällä tiellä. Ymmärsin kuitenkin, että niitä on ollut useampia. Kaikki on alkanut esikoisen syntämän jälkeen ja tässä tähän mennessä muistamiani vaiheita. Näistä kirjoitan varmasti lisää jatkossa, mutta tässä muutama esimerkki.

1. Ekologisuuden lisääntyminen. Pienin askelin ja pienin päätöksin meidän taloudessa on menty ekologisempaan suuntaan. Olen esim. käyttänyt keittiössä kestorättejä jo pidemmän aikaa ja taloyhtiössä kierrätetään paremmin kuin aiemmissa asuinpaikoissamme.

2. Kemikaalien vähentäminen. Tämä alkoi, kun esikoisen ollessa noin vuoden, päätin, etten enää jaksa värjätä hiuksiani (tuolloin hiukseni olivat punaiset ja värjäsin noin parin kuukauden välein). Tuolloin päätös liittyi siis enemmänkin jaksamiseen tai viitsimiseen. Sittemmin olen vähitellen havahtunut kemikaaleihin, osittain oman atooppisen ihon takia ja osittain lasten takia. Olen esim. lopettanut huuhteluaineen käyttämisen pyykinpesussa. Pidin kemikaalien vähentämistä ennen vouhottamisena, mutta sittemmin olen kiinnostunut asiasta.

3. Ensin överit, sitten vajarit. Tavaroiden karsiminen sai alkusysäyksen viime jouluna. Olin ajatellut haluavani olla kohtuullinen lasten lahjojen kanssa, mutta kuitenkin havahduin paketoidessani tehneeni juuri päinvastaisesti. Olin hankkinut lahjoja valmiiksi jo syksyn aikana ja haalinut niitä niin paljon, etten kaikkea voinut edes paketoida. Hävettää aivan myöntää, että jotain viime jouluista on edelleen kaapissa. Nyt ei ole vielä mitään hankittuna tulevaa joulua varten ja uskon selviäväni kunniallisemmin tänä vuonna.

4. Shoppailun hillitseminen. Hävettää hieman myöntää, että olen aika höveli rahankäyttäjä. Saatan tilata hetken mielijohteesta lähes mitä vain ja myöhemmin todeta, että olipa typerä ostos tai että tuota en olisi alunperinkään tarvinnut. Tämän kanssa olen tehnyt tietoisia päätöksiä mm. "hiljentänyt" muutamia fb-ryhmiä, jotta en tekisi heräteostoksia vaan voisin mennä niihin, kun oikeasti tarvitsen jotain. Tekemällä vähemmän hankintoja, vähennän kotiini tulevan tavaran määrää.

Kommentit

Suositut tekstit